Joods monument Maastrichtsestraat Den Haag

Proposal Jewish monument Maastrichtsestraat The Hague

Voorstel Ellen Ter Beek prijsvraag Comité Joods Monument Den Haag onder advies van Stroom. 12 december 2008 (niet gerealiseerd).

‘They are gone’ is een voorstel voor een monument voor de Maastrichtsestraat in Den Haag, waar tijdens de Duitse bezetting zestien Joodse families gedeporteerd werden en waarvan dertig volwassenen en twaalf kinderen de kampen niet overleefden.

De vraag is uitgezet door Stroom in het kader van het programma ‘nu monument’. Dit programma is gebaseerd op de vraag naar de (on)mogelijkheid van een hedendaags monument. Als instelling die zich onder meer bezighoudt met kunst en de openbare ruimte, onderwerpt Stroom de relatie tussen ontwikkelingen in de actuele kunst, de maatschappij en de status van de openbare ruimte voortdurend aan een kritische blik. Kan hedendaagse kunst een functie hebben in het creëren en onderhouden van een collectief bewustzijn; in het herinneren, herdenken of zelfs verheerlijken van personen of gebeurtenissen? Kan zij bevolkingsgroepen samenbrengen?

Voorstel ‘They are gone’

Tags: