Text

You are currently browsing the archive for the Text category.

Op 1 mei 2015, Dag van de Arbeid, opent de Werkplaats voor de Nieuwe Wereld, een tentoonstelling van Bureau Europa Maastricht. De Werkplaats voor de Nieuwe Wereld is enerzijds een installatie die de definitie van werk oprekt, de geschiedenis van werk herinterpreteert en een nieuwe toekomst van werk uitstippelt en anderzijds een tweemaandelijks programma waarin de Nieuwe Wereld getest en voorgelegd wordt aan hedendaagse denkers en doeners.

Visuele identiteit: Roosje Klap
Tekst posters: Ellen Ter Beek

Column What’s Up Art dec. 2012 Thema Ontgrenzing.

Bij het woord ‘grens’ denk ik altijd direct aan een stippellijntje. Niet zo vreemd natuurlijk, want landgrenzen op kaarten worden met een stippellijntje aangegeven. Maar het gekke is dat ik de visuele metafoor van het dunne stippellijntje precies vind passen bij wat een grens (voor mij) betekent. Het stippellijntje markeert de scheidslijn tussen het ene en het andere en het lijkt soms onzinnig om die lijn bijvoorbeeld tussen volkeren te trekken waardoor ze toevallig aan de ene kant of de andere kant van de grens wonen. In Syrië wonende Turken zijn nog steeds Turken en omgekeerd. Maar intussen maakt het stippellijntje dat ze zich aan de ene kant veilig kunnen voelen, en een millimeter verder vrezen voor hun leven. Het stippellijntje beschermt ze. De markering is niet alleen een scheidslijn maar een acterend streepje. Het is een ambigu dingetje, dat je al slingerend door landschappen, realiteiten en waarden kan laten struikelen of doorlaat. Het onleent zijn realiteit aan fictiviteit. Het heeft een eigen onderwerp dat je van mening kan doen veranderen of  je besluiteloos laat over welke kant je moet kiezen.

Read the rest of this entry »

Tags: ,

“This book will guide you through your own ‘aha’ moments of recognition and surprise about the all time popular font type Cooper Black.”

This book is a celebration of the famous typeface. It tells its history, yes, but first and foremost it shows how Cooper Black has been used the world over by designers of all sorts. CAFE OPEN (executive editing & art drirection) initiated this project and produced it together with Karin ter Laak & Charlotte Aal (editing & graphic design) and Ellen Ter Beek (copy).

cover-the-truth-is

PDF scriptie

Door kritische vragen van plaats te doen veranderen kunnen we ons denkend en schrijvend verplaatsen in een andere wereld dan de zintuiglijk waarneembare. We kunnen praten in leugens die tegelijkertijd waar kunnen zijn om de dialoog aan te gaan met de volstrekte rede en haar onredelijkheden. Met woordspelingen kunnen we de strijd aanbinden met het dogma van geschiedenis, conventie en consensus en dode feiten nieuw leven influisteren tot er geen waarheid meer is. Als er geen waarheid is, is er ook geen leugen en blijft er altijd wat te vragen, te zoeken en te ontdekken.

Tags: ,

Villeroy & Boch in TENT.

(Recensie/Ellen Ter Beek/Tubelight 62/01.05.2009)

Villeroy & Boch, heeft die naam niet iets met koffiekopjes te maken, of toiletpotten? Even googelen levert hits op die verwijzen naar porselein, bestek en sanitair van de chique keramiek- en glasproducent Villeroy & Boch. Blijkbaar leenden Ellemieke Schoenmaker (1968) en Alex Jacobs (1973) de naam voor hun samenwerking als schilders, die in 2007 is ontstaan. In nog geen twee jaar schilderden zij 268 werken, hun 268 Masterpieces in RGB.

Ik kan het niet laten om uit te rekenen dat ze gemiddeld tien schilderijen per maand maken. Ze hangen lang niet allemaal in TENT.; in drie zalen worden in totaal zeventien werken getoond. Op de veelal grote doeken vloeien felle en fluorescerende kleuren vlammend in elkaar over, waarbij gebruik gemaakt werd van onder andere olie-, alkyd- en spuitbusverf. Terwijl de witte zalen sereen aandoen, is op de schilderijen van Villeroy & Boch van alles gaande. Dikwijls hebben zij zichzelf geportretteerd in de rol van kunstenaar als (anti-)held. In Dubbelportret bijvoorbeeld kijkt een versmolten gezicht van beide kunstenaars je indringend aan. De hoogte waarop dit doek hangt, versterkt het gevoel dat de kunstenaar zich boven de beschouwer verheft.

Read the rest of this entry »

Rook Vrij

The smoking ban for bars and restaurants is the talk of the day. Smokers outside and the non-smokers inside.
But in the small neighbourhood pubs it’s another story. Allthough the ashtrays are gone in most pubs, the smoking continues as if there never was a smoking ban.

The book ‘Rook Vrij’ (Smoke Free) visualizes in a raw poetical way the effect of the smoking ban in small pubs.

Ward Nicolaas (concept and graphic design)
Ellen Ter Beek (copy)
Pieter Wisse (photography)

This project was supported bij Dienst Kunst & Cultuur Rotterdam.

Tags: